Орхидея – истинска декорация на дома. А ако искате да цъфти вечно , трябва

...
Орхидея – истинска декорация на дома. А ако искате да цъфти вечно , трябва
Коментари Харесай

9 елементарни правила, за да ви цъфти орхидеята целогодишно:

Орхидея – същинска украса на дома. А в случай че желаете да цъфти вечно , би трябвало да знаете правилата за цъфтеж . Има 9 златни правила за разцвет на орхидеи :

Правило 1: Почти всичко зависи от възрастта

 цвят орхидея

Орхидеите нормално цъфтят от 1,5 до 3-годишна възраст. Ето за какво, в случай че орхидеята не бърза да зацъфти, е значимо да знаете възрастта на цветето.

Изчисляването не е мъчно – гледа се броят на издънките. За възрастни растения, към този момент подготвени за разцвет, те ще бъдат към 5-8. При младите, несъмнено, издънките ще бъдат по-малки.

Правило 2: Защитете корените

 орхидея в транспарантна саксия

Много е значимо да им дадете точното количество естествена светлина. Това е елементарно да се направи, в случай че засадите цветето не в типичен керамични саксии, а в модерни – транспарантни, направени от пластмаса и оборудвани с задоволителен брой дренажни отвори.

Правило 3: не местете саксията

 хубав цвят орхидея

Растението не харесва, когато го местите. Всяка смяна в изискванията на осветяване се трансформира в ужасяващ стрес за орхидеите.

Правило 4: Много светлина

 орхидея в керамична саксия

Желателно е светлината да е слънчева и целодневна, когато растението не е било на сянка. Това изискване е мъчно да се извърши, тъй че е по-добре да си закупите предварително фитолампи.

Правило 5: Осигурете вярно поливане

 орхидея красиви цветове

Полива се единствено когато субстратът е изцяло изсъхнал, на шпации от 10-12 дни. Но би трябвало да намалите поливането на орхидеята 1 месец след цъфтежа.

Това е по този начин, тъй като при естествени условия семената на орхидеите би трябвало да се популяризират на няколко километра от цветето-майка, което е допустимо единствено при изсъхнало време.

Правило 6: Избягвайте огромни температурни спадове

 синя орхидея

Орхидеите не обичат мощни температурни спадове и цъфтят единствено при условия, при които нощната температура не пада под 4-6 ° C.

Правило 7: Торовете би трябвало да са верни

 лилава орхидея

По-добре е да употребявате торове с калий и фосфор – с помощта на тях цветните пъпки се появяват по-бързо. Торовете на основата на азот обаче са опасни за орхидеите, защото азотът инхибира развиването на корените.

Правило 8: Подходящи стандарти за мокрота

 фаленопсис цвят

Оптималната мокрота е 60% и по-висока. Това може да се реализира посредством слагане на паница с вода до цветята.

Правило 9: Стресът ви оказва помощ за цъфтежа

 кубче лед орхидея

Изглежда, че са изпълнени всички условия, само че цветето не цъфти. Това може да се дължи на прекомерно комфортните условия на живот на орхидеята. Опитайте се да я „ охладите “ в по-студено помещение или да поливате по-малко – това бързо предизвиква цъфтежа.

Някои пък подтикват цъфтежа, като слагат кубчета лед в субстрата за бързо изстудяване – въпреки и по-екстремен, този способ постоянно дава резултат.

Периодът на отмора на орхидеите стартира след цъфтежа им и през този интервал цветето натрупва сили за идващия разцвет.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР